Tuesday, April 12, 2011

Grön terapi


Grön terapi är ett komplement eller alternativ till skolmedicinens behandlingsmetoder. Grön terapi innebär att man utnyttjar kontakten med natur och djur och det kan i sin tur bota och lindra sjukdom, eller rehabilitera och främja hälsa.


Sedan tusentals år har människor utgått ifrån att frisk och ren luft och vatten, samt en grön miljö stimulerar sinnena och främjar hälsan. En teori åberopar att människan genetiskt sett fortfarande är på stenåldersnivå. Vi har levt som samlare och jägare och naturen har varit en stor del av vår existens. Därmed ger kontakt med djur och natur en positiv känsla och främjar en god hälsa.


Forskning om grönområdenas betydelse för hälsan förekom i stor omfattning under 70- och 80 talen. Under 2000-talet har en mängd olika studier gjorts, vilket visar på goda resultat av grön terapi. Äldreboenden som satsat på grönskande trädgårdar och sällskapsdjur har minskat sina rehabiliteringskostnader och över lag har grön terapi visat goda resultat på bland annat minskade stressnivåer.


Utifrån denna information är det väl ändå inte så förvånande när vi läser om att ohälsan ökar, genom ökad stress, allt fler som lider av depression osv. Back to nature har helt plötsligt fått en ny innebörd i mina öron!

2 comments:

  1. Kanske därför bland annat jag mådde som en en riktig eva på Kosters trädgårdar sommaren 2011 ... Säger bara Edens lustgård utan orm och för all del även utan Adam! Men det var ljuvligt! Mvh Eva
    www.littlebliss.se

    ReplyDelete
  2. Det tror jag definitivt! Natur och djur har en läkande effekt!

    ReplyDelete