Saturday, March 12, 2011

Brustet hjärta

Femtio kvinnor om dagen dör i hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige. En variant är "Brustet hjärta-symdromet", takot zsubo kardiomyopati. Sjukdomen beskrevs för första gången på 1990-talet i Japan och fick sitt namn utifrån sin form, som påminner om en bläckfiskfälla. De flesta som drabbas av denna sjukdom är kvinnor som passerat klimakteriet, 50-80 år.

Det är en farlig akutsituation av hjärtsvikt och ter sig som en akut hjärtinfarkt, men EKG och blodprover visar att det inte är någon infarkt. Vid ultraljud av hjärtat ser man att vänster kammare fått en speciell form.


Orsaken är hög emotionell stress. Det kan vara ett dödsfall, skilsmässa, en bilolycka eller något annat som utlöser stor stress. Patienterna med denna diagnos visar mycket höga halter av stresshormon i kroppen och en orsak att just kvinnor i postmenopaus drabbas är att hormonet östrogen minskar vid klimakteriet och just östrogen är ett hormon som minskar mängden stresshormon i blodet.


Syndromet går tillbaka inom någon vecka om behandling sätts in och patienterna är symtomfria ett år efter attacken.


Behandlingen består av läkemedel som vidgar blodkärlen, är blodförtunnande och hjärtstärkande. Tyvärr är sjukdomen relativt okänd för läkarna vilket minskar möjligheten till rätt diagnos och korrekt behandling.

1 comment: